W obu przypadkach glowna role gra piekarnik.
Zaczniemy od dyni.
Ja tym razem wybralam butternut o malo dyniowym ksztalcie. Obieramy, kroimy w platry nie grubsze niz 1cm. Ukladamy na papierze do pieczenia. Do tego potrzebna jest cebula pokrojona w polplasterki, w malej salaterce musimy ta pokrojona cebula utytlac w oleju z oliwe wtedy nam sie nie spiecze na wior. Nastepnie posypujemy nia wczesnei przygotowana dynie lekko solimy, pieprzymy i pieczemy do miekkosci tak ok 20-30 min.
To danie mogliscie juz widziec u mnie na przednim blogu jednak chciala je powtorzyc, bo warto.
Zupelna nowosc to ciepla salatka z baklazanow i cebuli. To hit ostatniego tygodni i napewno jeszcze nie raz ja bede jadla. Zaczynamy od upieczenia warzyw w calosci w piekarniku 180 C przez godzine.
Kiedy troche przestygna obieramy i kroimy w spore kawalki. Do przyprawienia potrzebne beda nam
swieze :
pietruszka
bazylia
oregano
Mieta
zabek czosnku
oliwa z oliwek
ocet winny bialy
sol
pieprz
i peperoncino jak ktos lubi
Solimy, pieprzymy dodajemy posiekane ziola, zabek czosnku, polewamy oliwa i dodajemy lyzke octu. Jest swietne zamiast ziemniakow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz