Strony

niedziela, 26 października 2014

Warzywa jesienne

Jesienne menu wymaga zmian, koniec z zimnymi salatkami, caprese, lody i wszystkie inne letnie dania musza poczekac do wiosny. Teraz musimy sie rozgrzewac. Dzis mam 2 propozycje na jesienne obiady, obie warzywne. Moga byc dodatkiem np. do dan miesnych lub rybnych. 
W obu przypadkach glowna role gra piekarnik. 
Zaczniemy od dyni. 
Ja tym razem wybralam butternut o malo dyniowym ksztalcie.  Obieramy, kroimy w platry nie grubsze niz 1cm. Ukladamy na papierze do pieczenia.  Do tego potrzebna jest cebula pokrojona w polplasterki, w malej salaterce musimy ta pokrojona cebula utytlac w oleju z oliwe wtedy nam sie nie spiecze na wior. Nastepnie posypujemy nia wczesnei przygotowana dynie lekko solimy, pieprzymy i pieczemy do miekkosci tak ok 20-30 min. 

To danie mogliscie juz widziec u mnie na przednim blogu jednak chciala je powtorzyc, bo warto. 
Zupelna nowosc to ciepla salatka z baklazanow i cebuli. To hit ostatniego tygodni i napewno jeszcze nie raz ja bede jadla. Zaczynamy od upieczenia warzyw w calosci w piekarniku 180 C przez godzine. 
Kiedy troche przestygna obieramy i kroimy w spore kawalki. Do przyprawienia potrzebne beda nam
swieze :
 pietruszka
bazylia
oregano
Mieta
zabek czosnku
oliwa z oliwek
ocet winny bialy
sol
pieprz 
i peperoncino jak ktos lubi


Solimy, pieprzymy dodajemy posiekane ziola, zabek czosnku, polewamy oliwa i dodajemy lyzke octu. Jest swietne zamiast ziemniakow. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz