Strony

poniedziałek, 6 października 2014

Risotto z grzybami

Juz nie pamietam kiedy nauczylam sie gotowac risotto ale bylo to bardzo dawno temu, mysle ze zaraz na poczatku mojego pobytu we Wloszech ok 2001 roku. Wtedy to danie moglam jesc codziennie, potem zrozumialam, ze kuchnia wloska ma bardzo duzo do zaoferowania i nie moge sie zatrzymac na tej potrawie.
Dzis chcialam wam przedstawic to moje pierwsze risotto jakie sama ugotowalam czyli z grzybami i szafranem ale jak sie zabralam do gotowania to okazalo sie, ze szafran mi wyszedl. No tak to zrozumiale sezon na risotto dopiero sie zaczyna, bo to typowo jesienno -zimowa potrawa.
Zacznijmy od wyboru dobego ryzu, musi to byc gatunek nadajacy sie na risotto dwa najbardziej znane to carnaroli lub arborio.
Risotto z grzybami w sezonie jesiennym najlepiej zrobic ze swiezych prawdziwkow ja uzylam tych suszonych, takie mialam. Moczymy grzyby wczesniej w wodzie.
Potrzebne beda nastepujace skladniki oprocz ryzu (320g dla 4 osob) i grzybow:
Maslo
bulion warzywny lub miesny do wyboru ok 1 litra
biale wino wytrawne
cebula
czosnek
Parmigiano reggiano lub grana padano

W niewysokim szerokim garnku topimy maslo i podsmazamy przez chwile drobno pokrojona cebule z czosnkiem, potem odsaczone pokrojone grzyby, woda po grzybach tez sie przyda, mozna jej dodac do smaku.
Nastepnie dodajemy suchy ryz, niech was reka boska broni przed plukaniem go. Chwile  tostujemy ryz i jak juz zaczyna przyklejac sie do dna to wlewamy odrobine wina, ktore musi odparowac. Potem dolewamy po trochu goracy bulion, dolewamy i mieszamy az do znudzenia. Ryz oczywiscie musi byc al dente. Na koniec wylaczamy ogien i dodajemy lyzke masla i jesli mamy takie zyczenie dosypujemy garsc sera ale jesli wszyscy biesiadnicy go nie lubia to nie jest konieczy mozna sobie posypac na talerzu. Przykrywamy na chwile i oto mamy gotowe risotto.

Risotto jest to danie, ktore sie je zaraz po ugotowaniu, jednak gdyby sie okazalo ze nie dacie rady zjesc wszystkiego to pakujemy to co zostalo do zamykanego pojemnika i na drugi dzien robimy frittate. wystarczy dodac troche sera i jedno jajko. Rozgniesc na placek na patelni i usmazyc z obu.  stron.
 Zasady dobrego risotta to :
odpowiedni ryz
maslo musi byc maslo 
tostowanie ryzu 
suche grzyby dodajemy na poczaku gotowania, swieze na koncu
im mniej bulionu dolejemy na raz tym lepiej
mieszac, mieszac ciagle mieszac
sredni ogien
Gdybycscie mieli jakies pytania na temat tej potrawy, chetnie na nie odpowiem:) 
Smacznego!!

2 komentarze:

  1. no, ja znałam troszkę inny przepis na risotto, ale muszę sprobować zrobić je tak jak ty

    OdpowiedzUsuń